Slaget ved Rennell Island

Slaget ved Rennell Island
Del af Stillehavskrigen under 2. verdenskrig
USS Chicago ligger lavt i vandet den 30. januar 1943 efter at være blevet torpederet den foregående aften
USS Chicago ligger lavt i vandet den 30. januar 1943 efter at være blevet torpederet den foregående aften
Dato 29. - 30. januar 1943
Sted Rennell Island, Salomonøerne
Resultat Japanerne tvang med held amerikanske flådestyrker til at trække sig tilbage og beskyttede derved den japanske evakuering fra Guadalcanal
Parter
USA USA
Australien Australien
Kejserriget Japan Kejserriget Japan
Ledere
William Halsey, Jr.
Robert C. Giffen
Isoroku Yamamoto
Jinichi Kusaka[1]
Involverede enheder
1 hangarskib
2 eskortehangarskibe
6 krydsere
8 destroyere
14 jagerfly[2]
43 bombefly[3]
Tab
1 krydser sænket,
1 destroyer beskadiget
85 døde[4]
12 bombefly
60-84 døde[5]

Slaget ved Rennell Island (japansk: レンネル島沖海戦) fandt sted den 29.-30. januar 1943. Det var det sidste større søslag mellem United States Navy og den Kejserlige japanske flåde under slaget om Guadalcanal i Stillehavskrigen under 2. verdenskrig. Det fandt sted i det sydlige stillehav mellem Rennell Island og Guadalcanal i den sydlige del af Salomonøerne.

Under slaget foretog landbaserede japanske torpedobombefly over to dage adskillige angreb mod amerikanske krigsskibe syd for øen. Japanerne forsøgte at sikre at den kommende evakuering af de japanske styrker fra Guadalcanal. Udover at nærme sig Guadalcanal med det formål at komme i kamp med japanske skibe, der måtte nærme sig, beskyttede den amerikanske eskadre en konvoj af transportskibe, som medbragte afløsningstropper til Guadalcanal.

Som følge af de japanske luftangreb blev en tung amerikansk krydser sænket mens en destroyer blev svært beskadiget og resten af den amerikanske eskadre blev tvunget til at trække sig tilbage fra de sydlige Salomonøer. Til dels på grund af deres succes med at få de amerikanske skibe til at vende om i dette slag, lykkedes det japanerne at evakuere deres resterende tropper på Guadalcanal frem til den 7. februar 1943, og dermed afslutte slaget om Guadalcanal.

  1. ^ Frank, Guadalcanal, p. 288. Kusaka havde kommandoen over 11. luftflåde med hovedkvarter i Rabaul, som omfattede 701., 705. og 751 luftgruppe, som deltog i dette slag.
  2. ^ Morison, Struggle for Guadalcanal, p. 353 & 361. Selv om de tre amerikanske hangarskibe tilsammen havde betydeligt flere jagere end 14, var dette det antal som rent faktisk deltog i slaget.
  3. ^ Frank, Guadalcanal, p. 578.
  4. ^ Frank, Guadalcanal, p. 581 & 641. Opdeling af døde på skib: Chicago: 62, La Vallette: 22 og Montpelier: 1. De japanske bombefly beskød de amerikanske skibe under begge angreb den 29. og 30. januar, hvilket kan have forårsaget det ene dødsfald på Montpelier (Morison, Struggle for Guadalcanal, p. 355.)
  5. ^ Frank, Guadalcanal, p. 581; Tagaya, pp. 66–67. Antallet af døde japanere fremkommer ved at gange de 12 fly, som blev ødelagt med en besætning på 5-7 som sædvanligvis var ombord på Mitsubishi G4M og Mitsubishi G3M bombefly.

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy